Internationalisering

Internationalisering is op een moderne school een must. Op het Jan van Brabant wordt dan ook ruim aandacht besteed aan internationalisering. Al jaren worden er meerdaagse buitenlandse reizen georganiseerd naar Parijs, de Ardennen en Berlijn. Londen is daar in 2012 als vierde bestemming  bijgekomen. Om leerlingen de rol van Europa te laten ervaren zijn er excursies naar Straatsburg en Brussel. Voor de tto-ers zijn er trips naar Canterbury, Ierland, en Bath. Niet alleen voor de TTO stroom, waar internationalisering onderdeel uit maakt van het lesprogramma, worden excursies georganiseerd maar ook op de andere afdelingen. Onze school heeft partnerschappen met twee scholen in Italië, in Massarosa en Florence, in Frankrijk in de Cevennen en het Ilsle de France, in Coslada-Madrid en in Osnabruck-Duitsland. Met deze scholen organiseren we uitwisselingen en werken leerlingen samen aan dezelfde projecten.

 Meer info
http://ppspune.com/GlobalActivities.aspx website over Eumind van Pawar Public School in Pune
website van Lilavatibai Podar in Mumbai

De leerlingen van V4 die hun Frans willen verbeteren kunnen zich inschrijven voor tandemleren, een samenwerkingsproject met een school in Arlon waar de Franstalige leerlingen Nederlands willen leren. De leerlingen leren dus van elkaar hun vreemde taal.

Internationaliseren kan ook zonder op reis te gaan. De leerlingen van Geography hebben bijvoorbeeld gecorrespondeerd met leerlingen in Ethiopië. Leren over een land voelt toch anders wanneer je er een connectie mee hebt. De grote "Vincent " tentoonstelling in Montréal  was aanleiding om een kunstproject over Vincent van Gogh te doen met een school in Canada.

We proberen met de internationalisering ons schoolprogramma te verrijken door leerlingen het perspectief op en de kennis te bieden over een grotere wereld. Ze leren tijdens de projecten  natuurlijk veel over andere culturen maar juist ook over welke waarden ze zelf belangrijk vinden. Uiteindelijk hopen we dat ze zich thuis voelen in de wereld.

Het Jan van Brabant is bovendien een Eumind school. Dat houdt in dat er jaarlijks projecten worden gedaan met scholen in India. In ons geval met scholen in Mumbai en Pune. De samenwerking met collega's in India is dusdanig dat het heeft geleid tot een uitwisseling met Pune. Wij hebben Indiase leerlingen ontvangen en enkele leerlingen uit de vierde zijn een week te gast geweest in India.

Dat onze leerlingen niet bang zijn de wereld in te trekken bewijzen de tto-ers in hun internationale stage die plaatsvindt in V5. In die weken kun je JvB-ers in alle uithoeken van de wereld aantreffen van Mongolië tot Kenia.

Lopende projecten

Samenwerking tussen havo-tto-3 en een school in Polen